Play My Osmo Words met kleuters

20151025_190913Het spel My Osmo is een mooie aanvulling voor het gebruik van de Ipad in de klas. Het Osmo materiaal oefent met de diverse apps verschillende leergebieden.
De motorische ontwikkeling, het creatieve denken, de reken en telvaardigheden en het fonemisch bewustzijn worden geoefend en ontwikkeld. met veel verschillende levels, punten die gescoord kunnen worden en auditieve feedback in de vorm van geluiden en applaus stimuleert het spel de kinderen enorm.

Je kunt in My osmo ook profielen aanmaken. Je geeft een naam, een emoticon en een kleur aan en je hebt een profiel. Zo kunnen de kinderen dus ook spelen onder hun eigen profiel en worden de statistieken per kind bijgehouden.

In mijn vorige artikel heb ik alle Apps kort beschreven maar deze keer wil ik specifiek uitleggen hoe je zelf content kan toevoegen aan de app My Osmo Words.

Ga naar internet op je computermy_osmo

 1. Ga naar myplayosmo.com. (Dit kan ook via de Ipad maar ik vind deze manier makkelijker.)
 2. Maak een account aan en kies voor Log in met een wachtwoord.
 3. Ga nu naar Private albums.
 4. Druk op de + en creëer je nieuwe album door het een naam te geven.
 5. Selecteer nu New Photo en selecteer vanaf je computer een foto, klik op enter en voeg die toe.
 6. Wanneer je de foto niet kunt downloaden is hij meestal te klein. Dit kun je verhelpen door de foto op je computer te selecteren met je rechtermuisknop> kies voor bewerken> kies voor formaat wijzigen> wijzig nu het percentage naar bijvoorbeeld 300 en klik weer op enter. Probeer nu de foto opnieuw te uploaden naar My Osmo.
 7. Je kunt bij de foto ook Photo Crop selecteren, hiermee kun je de foto nog iets aanpassen.
 8. Selecteer de foto in je private album door erop te klikken en de foto zal omdraaien. selecteer nu edit.
 9. Vul bij new word je Nederlandse woord in of de letter die je de kinderen wil laten zoeken.
 10. Vergeet niet bij difficulty een moeilijkheidsgraad te selecteren.
 11. voeg zo een x aantal foto’s toe en je spel is gemaakt.

Ga nu naar je Ipad

 1. Ga op je Ipad via safari naar Myplayosmo.com en selecteer: Sign in with a password.
 2. Sign in en ga naar mywords.
 3. Ga naar Private Albums en selecteer je zelfgemaakte album.
 4. Klik dan rechtsboven op:  Download to Ipad.
 5. Je Ipad vraagt dan: Open met Words, ga akkoord en geef toegang tot je camera.
 6. Kies nu voor Play en kies vervolgens voor Custom. Je ziet nu de albums die je zelf gedownload hebt en kunt die selecteren.
 7. Kies nu voor Versus (met 2 spelers) of voor Zen (alleen spelen).
 8. Wil je terug naar het vorige scherm klik dan linksboven op het pauze icoontje en selecteer albums of een van de andere mogelijkheden.
 9. je kunt in dit menu ook aangeven of je hints wil krijgen en speech feedback. Dit laatste zet ik uit bij mijn kleuters omdat dit uiteraard weer in het Engels is. Maar dat is je eigen keuze natuurlijk.20151025_184704

Door het zelf maken van de content kun je dus ook met kleuters aan de slag met My Osmo words. Je bent dan op allerlei manieren bezig met fonemisch bewustzijn, auditieve analyse en synthese, manipuleren met klanken, letterkennis, enz.

Enkele spelvormen die ik zelf al heb uitgeprobeerd:

 • Zet foto’s van je leerlingen met hun namen in een spel. Laat de kinderen via de ZEN modus hun eigen namen en die van de andere kinderen leggen of speel om de beurt. Welke foto er komt, die leerling is aan de beurt. Dat aspect vonden ze bij mij extra spannend. Ik liet het spel tegelijk zien op het digibord via Airplay. Zo maak je er een groepsspel van. Hoe dat werkt lees je hier.
 • Zet foto’s van je actuele thema in een spel en vul bij het zoekwoord alleen de beginletter of eindletter in. De kinderen kunnen nu samen(versus) of alleen(zen) bij elk plaatje de juiste letter zoeken.

Er zijn natuurlijk nog meer vormen mogelijk.

Denk eens aan:

 • Welke klank hoor je in het midden?
 • Hoe spel je dit woord?(klankzuivere woorden)20151025_184825
 • Hoort dit plaatje bij de herfst ja of nee. Geef dan alleen de plaatjes die bij de herfst horen bijvoorbeeld de letter j van ja, de rest van de foto’s geef je dan de N van nee. Zo hoeven de kinderen maar te kiezen uit 2 letters, ipv het hele doosje.
 • Maak een spel met plaatjes van letters die al aangeleerd zijn in het schooljaar. De kinderen krijgen dan uiteraard alleen die letters voor zich om uit te kiezen.
 • Maak een spel met de nieuwe letter van het thema, zet er allerlei plaatjes in en alleen de goede plaatjes met de juiste begin letter krijgen ook die ene letter in de beschrijving. Bij de andere foto’s zet je in de beschrijving een x. Geef de leerling nu de actuele letter en de x.

Het is trouwens sowieso een goed idee om bij leerlingen die nog moeite hebben met letters niet het hele doosje met inhoud aan te bieden maar een selectie van de letters.

Ik ben benieuwd wat jullie er nog meer bij kunnen bedenken. Laat vooral een reactie achter hieronder, mocht je nog een leuke extra tip weten.

Advertenties

3 reacties op ‘Play My Osmo Words met kleuters

 1. Beste Marita, bedankt voor de informatie! Er is inmiddels ook een spel uit voor de OSMO om te coderen met kinderen, heb jij hier al ervaring mee? In verschillende reviews lees ik dat er geen gebruik gemaakt kan worden van een beschermhoes om de IPad, hoe ga jij hiermee om in de klas? Mogen de kinderen alleen onder toezicht van een volwassenen met de iPad spelen of is dit een kwestie van vertrouwen. De reacties op internet van mensen waarbij de iPad beschadigd is, maken mij toch angstig. Ik wil zelf een iPad en deze spellen voor de groep aanschaffen omdat dit alles mij zo aanspreekt maar tegelijkertijd zou ik het wel jammer vinden als hij stuk gaat. Dit wordt mijn eerste jaar voor de klas, daarom vind ik het wel of niet aanschaffen van het spel met het idee dat er geen mogelijkheid is om een beschermhoes te gebruiken best een lastige keus.

  Like

  1. Hallo Nienke,

   Ik snap je vraag. Inderdaad is het zo dat de Ipad uit de kidscover moet om het spiegeltje van de OSMOset erop te schuiven. Ik spreek wel altijd goed af met mijn leerlingen dat er dan ABSOLUUT niet mee mag worden gelopen. Het is dan ook niet een materiaal wat ze op eigen initiatief mogen gebruiken en in elkaar mogen zetten. Daarom kies ik ervoor om de Osmo in te zetten bij een reken of taalcircuit waarbij ik dan goed in de gaten kan houden hoe ermee gewerkt wordt, of tijdens een werkuur waarbij ik in de buurt blijf van de IPad. De Ipad mag alleen zonder toezicht gebruikt worden wanneer er een cover omheen zit. Ik hoop dat je de aanschaf niet voor eigen rekening moet nemen. Dan zou ik echt wel vier keer nadenken of dit de juiste aanschaf is. Kijk anders ook eens naar ipadmaterialen zoals Marbotic of Tiggly waarbij de kinderen ook handelend bezig zijn en de gratis bijbehorende apps ontzettend goed inpasbaar zijn voor kleuters.
   Op mijn actieve site http://www.jufmarita.nl staan diverse artikelen over deze materialen en vandaag is er ook een artikel gepubliceerd over mijn Ipad-kleuterklas, een kijkje binnen in de praktijk. Ik wens je succes met je keuze en bij vragen hoor ik het weer graag van je. Wil je dan wel reageren via mijn actieve site, anders kan ik het bericht misschien missen.

   Groetjes
   marita

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s