Periscope voor het onderwijs

Juf Marita on periscopeIn de zomervakantie van 2015 heb ik de livestream app Periscope uitgeprobeerd.Het was een vakantiefilmpje dus kon er weinig mis gaan.  Na enige twijfel ik of ik ook deze app zou moeten gaan gebruiken om informatie met jullie te delen, ben ik inmiddels in het diepe gedoken en heb er al weer een aantal uitzendingen op zitten.
Ik ben begonnen met een vraag en antwoord uitzending om te polsen wat iedereen dan wel zou willen horen. Ik had mijzelf natuurlijk voorbereid met topics waarvan ik zelf dacht dat ze interessant zouden kunnen zijn. Alles werd met gejuich ontvangen dus ben ik enthousiast begonnen.

Inmiddels heeft er zich een vaste groep gevormd met onderwijsmensen die regelmatig uitzenden. Een aantal, waaronder ikzelf, doen dit op vaste tijden. Wij twitteren en posten hierover op Facebook om de onderwerpen van tevoren aan te kondigen. Onze hashtag is #ScopeKracht. Naast deze groep vinden steeds meer onderwijsmensen dit medium om kennis en inspiratie te delen.

scopekrachtMaar wat is Periscope eigenlijk precies? 

Periscope is een sociaal platform waar mensen live uitzenden over van alles en nog wat. Het kan zijn wat hen bezighoudt, wat ze willen delen of evenementen die zij bijwonen.

Het is erg leuk om mee te luisteren in een uitzending en superhandig wat je kunt het via een telefoon of Tablet bekijken met de app Periscope. Maar ook via het web @ periscope.tv.

periscope_hartjesTijdens een live uitzending kun je mee chatten en vragen stellen. Ook kun je hartjes geven als een soort feedback voor de spreker door middel van het tikken op je beeldscherm. (Dit kan niet via het web)

Belangrijke weetjes:

  1. Uitzendingen zijn live maar ook in de herhaling te bekijken.
  2. De uitzendingen blijven in Periscope 24 uur online en zijn daarna verdwenen.
  3. Kijkers kunnen het filmpje tijdens de uitzending of in de herhaling delen op Twitter of Facebook.
  4. Je kunt als periscoper (jaja, een nieuw woord)  je uitzendingen online bewaren via Katch.me. Dan blijven de filmpjes bewaard zolang jij dat wilt. Je kunt er daar zelfs voor kiezen of je ze public of private opslaat.
  5. Als kijker kun je dus ook filmpjes terugvinden en bekijken via katch.me op een voor jouw geschikt tijdstip,  met de extra mogelijkheid om vooruit en terug te spoelen in de uitzending.
    Zoek daar op de naam van de uitzender die wilt bekijken. Voor mijn filmpjes is dat bijvoorbeeld katch.me/marita2308

Waarom Periscope?

Ik volg voornamelijk onderwijsmensen en sommige periscopers die mij persoonlijk interesseren met hun expertise of vakgebied. Het is erg inspirerend om mensen van bijvoorbeeld een onderwijswebsite nu eens live te horen over allerlei onderwerpen. Je kunt daar dus ook live vragen stellen of beantwoorden. Juf Sanne geeft bijvoorbeeld inspiratie uitzendingen over Engelse les bij kleuters en  Juf Bianca laat allerlei onderwijstopics voor kleuters passeren. Ik zelf periscope vooral over taal, ICT en tablets maar ook over actuele onderwijsthema’s zoals de kinderboekenweek of themagericht onderwijs.
Onderwijs is delen en inspireren, dat geldt ook voor leerkrachten onder elkaar toch?

Wanneer je de Periscope app download ga dan eens op zoek naar mensen met #NLScope of #Scopekracht.  Wanneer je die mensen volgt kun je instellen dat je vanzelf een melding (fluitje) krijgt wanneer ze live uitzenden. Wanneer je mij wil vinden zoek dan @marita2308.

Wil je een uitgebreide handleiding bekijken download dan gratis de handleiding van @MaaikeGulden. Zij is ook Periscope fan en op haar website geeft ze nog veel meer Social Media adviezen.

handleiding_periscope

See you @ Periscope !!

Advertenties

Een reactie op “Periscope voor het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s